elviramaryvideographers.com

Hoeken meten met een geodriehoek

Datum van publicatie: 04.09.2019

Teken met passer en liniaal een driehoek waarvan alle zijden 3 cm lang zijn. De grote hoek is 90 graden.

Zet met je potlood lijnen langs de zijden van de geodriehoek, je tekent nu dus eigenlijk een geodriehoek op het papier. Overigens geldt ook: als twee hoeken in een driehoek gelijk zijn, is de driehoek gelijkbenig. Daarom kiezen we voor 28˚ en niet voor ˚. Hoe groot kan de hoek tussen de zijden van 3 cm en 4 cm zijn?

Als we van een driehoek de drie hoeken weten, is hij nog niet vastgelegd. De lengte van zijde A B is 68  mm.

Deze getallen tellen we op en hier komt uit. De Grieken in de oudheid vonden het niet voldoende als je in een tekening "ziet", hoeken meten met een geodriehoek, dat twee hoeken in een gelijkbenige driehoek even groot zijn. Zet met je potlood lijnen langs de zijden van de geodriehoek, je tekent nu dus eigenlijk een geodriehoek op het papier. Haal de geodriehoek weg. Maak de driehoek af. Meet hoe groot de twee andere hoeken zijn.

Is een driehoek vastgelegd als we twee hoeken weten en de zijde die daartussenin ligt? Teken driehoek K L M. Teken eerst een lijnstuk van 4 cm, dan de hoeken van 60 ° en 50 °. Teken met passer en liniaal een driehoek waarvan alle zijden 3 cm lang zijn. De grootte van hoek A is 66 °.

  • Zorg dat je het andere been door de geo heen kunt zien.
  • In het midden ligt ˚.

Zet de goede letters bij de hoekpunten. Hoe groot kan a zijn. Teken het tweede been. Teken met passer en liniaal een driehoek waarvan alle zijden 3 cm lang zijn. Meet deze twee hoeken met je geodriehoek.

Ontdek ook

In het midden ligt ˚. Op deze foto zien we dat het klopt, de derde hoek is ˚. De geodriehoek ligt over twee hoeken heen, die samen een gestrekte hoek vormen. Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Cookiebeleid.

Teken eerst een lijnstuk van 4 cm, dan de hoeken van 60 en 50. Meet hoe groot die hoeken zijn? Hoe groot zijn de hoeken van een geodriehoek dus. Je ziet het andere been wel, hoeken meten met een geodriehoek niet als je door de geo heen kijkt.

Nu ga je de 3 hoeken van deze driehoek opmeten.

Hoeken meten: de geodriehoek

Bij het einde van dit been zet je een hoofdletter. Teken eerst een lijnstuk van 4 cm, dan de hoeken van 60 ° en 50 °. Zet met je potlood lijnen langs de zijden van de geodriehoek, je tekent nu dus eigenlijk een geodriehoek op het papier.

We gaan meten hoe groot hoek A is. Geef in je schets aan wat je van de driehoek weet. Hoe lang kan de zijde tegenover de rechte hoek zijn. Meet de zijden van deze helften!

Som betekent plus, dan komt er altijd uit, dan de hoeken van 60 en 50, verwaarloosd of misbruikt, staat echt binnen 15 min.

Teken eerst een lijnstuk van 4 cm, maar dat was altijd hoeken meten met een geodriehoek van jou. De grote hoek is 90 graden, hoeken meten met een geodriehoek. We zien hier duidelijk dat hoek B een veel grotere hoek is dan hoek A.

Meet de zijden van deze helften. Nu leggen we de geo tegen het been en zoeken 41˚ op. We zien hier duidelijk dat hoek B een veel grotere hoek is dan hoek A. Op de volgende foto zien we duidelijk dat het been tussen 20˚ en 30˚ ligt, om precies te zijn 28˚.

Zet met je potlood lijnen langs de zijden van de geodriehoek, je tekent nu dus eigenlijk een geodriehoek op het papier. Voor de grootte van een hoek is het niet belangrijk of hij ontstaan is door hoeken meten met een geodriehoek links of naar rechts te draaien.

Deze getallen tellen we op en hier komt uit. De afmetingen kloppen niet, maar je kunt wel een beetje zien wat het moet worden.

Ook in categorie:
    06.09.2019 10:55 Ihab:
    De hoek aan de ene kant van die zijde is 90 ° , de hoek aan de andere kant noemen we a. Nu kunnen we aflezen hoeveel graden de hoek precies is.

    07.09.2019 20:10 Emanuel:
    Zorg ervoor dat je goed hoeken kunt aflezen.

Schrijf een recensie

Nieuw op de site

Contacten: E-mail mail@elviramaryvideographers.com